Lounge Space

“If light is scarce then light is scarce; we will immerse ourselves in the darkness and there discover its own particular beauty.”

 

“Were it not for shadows, there would be no beauty.”


― Jun'ichirōTanizaki, In Praise of Shadows

 

Designed for a realtor - art curator couple as an extension to the main house this lounge sits atop an annex unit. It becomes the main gathering and social place for the family. The space is designed to be dark so as to recede inwards – layered with large garden facing veranda that cushions the interior space. Fine tuning the light entering the dark container was akin to adjusting camera aperture for the right shot.

 

Notion of what light touches once it enters the space imparts this lounge its cocoon-like atmosphere.The materials, frugal and tactile, bringpoise and stillness to the interiors. Dark Tandur stone floor with coffee tinted stucco walls are capped with large bamboo chick ceiling. The gradually sloping section of the ceiling expands the volume of interiors while compressing the verandah into an intimate and inviting space. The charcoal black tadelakt walls of bathroom make it elemental. These tadelakt and stucco walls provide elegant backdrops for their art collection. Light lingers on in this shadowy space where carefully curated objects further bring a sense of idyllic.

Project location: Surat, India

Completion Year: Dec 2020

Gross Built Area (square foot): 1,250 sq.ft.

 

Other participants

Landscape: Studio i!